Geçici personel maaşları ne kadar vatandaşlarımız arasında en çok merak edilen geçici çalışanların hakkında bilgiler vereceğiz geçici personeller belediyeler taşeron işçiler kamu kurumlarında bir süre istihdam edilmektedir Bunlara net örnek vermek istersek Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından altı ay süreli geçici personel istihdam edilmesidir. Geçici kadrolar da çalışacak kişilerin statüleri 4C olarak bilinmektedir. Çalışanların bu anlamda bir çok sıkıntıları vardır. Bunlardan birincisi iş güvencelerinin olmamasıdır. Diğer bir sıkıntı ise aldıkları ücretin çok düşük olmasıdır. 2005 yılında yapılan düzenleme ise Sosyal Güvenlik Kanunu (SGK) kapsamına alındılar. Daha önce böyle bir güvenceleri yoktu. Ne memur ne de işci statünde yer alıyor. Konumuzun en altında yer alan tabloda (BES) kesintisi yapılmadan maaşlar yansıtılmıştır.
4c li personel
Peki 4c li personel kimdir ? 4c li personel ne demektir ? 4-c li personel hangi işlerde çalıştırılır ? 4 c’li personel döner sermaye alabilirmi ? ve 4/c’li personel kurum değiştirebilir mi ? Merak edilen hususlara birlikte yanıtlar arayalım. 4C olarak isimlendirilen personel 657 sayılı devlet memurları kanunun 4 C maddesi kapsamında görev yapan çalışanlara verilen isimdir.
4 c’li personel alan kurumlar
- Başbakanlık
- Bakanlıklar
- Özel il idareleri
- Belediyeler
4 c li personel maaş bordrosu ilköğretim, lise, önlisans ve lisans mezunlarına göre değişmektedir. 4c li personel maaşları 2017 Ocak yılı için en düşük maaş 1700 TL civarındadır. En yüksek maaş ise 2050 TL civarındadır.
4 c’li personelin maaş hesaplaması kurum tarafından belirlenmektedir. Geçici personel maaşı ne kadar aşağıda yer almaktadır.
Bir önceki yazımız olan Kaloriferci Maaşları Ne Kadar başlıklı makalemizde kaloriferci, kaloriferci maaş ve kaloriferci maaş bordrosu hakkında bilgiler verilmektedir.