Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayımlanan, KİT rehberinde hangi kurumların yer aldığı ve personel maaşlarına ilişkin kesin ve gerçek verileri haberimizden inceleyebilirsiniz. İktisadi Devlet Teşekkülleri ve Bağlı Ortaklıkları bünyesinde 14 kamu kurumu, Kamu İktisadi Kuruluşları ve Bağlı Ortaklıkları bağlı 5 kamu kurumu ve 4046 Sayılı Kanuna Tabi Kuruluşlar 5 tanedir. Toplamda 25 tane kamu kurumu Kamu İktisadi Teşebbüsleri olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Hangi Kadrolar Bulunmaktadır ?
Kurumlarda memur ve işçi kadroları bulunmaktadır. Kadrolu, sözleşmeli ve geçici personel statüsünde çalıştırılmaktadır. Eğitim durumlarına göre sıralamak yapmak gerekirse; lisans (fakülte mezunu), ön lisans (tekniker) ve lise mezunu (teknisyen) şekilde olur. Orta öğretim mezunları ise yardımcı hizmetler kadrolarında görev yapmaktadırlar.
Hangi Kurum Ne Kadar Maaş Veriyor ?
Kurumları tek tek incelemek gerekirse;
Çay İşletmeleri (ÇAY-KUR) maaşları : İşçi statünde görev yapan personeller vardır. İkramiye + Mesai + ek ödemeleri vardır. Ortalama maaşları 2 bin 500 TL ile 4 bin TL arasındadır.
Devlet Malzeme Ofisi (DMO) maaşları : 1954 yılında kuruluna devlet kurumudur. Ortalama maaşları 2 bin 500 TL ile 4 bin TL arasındadır. Mühendis, tekniker, memur gibi kadroları vardır.
Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi maaşları : Memur ve işçilerden oluşmaktadır. Üst düzey memur kadroları yoğunluktadır. Ortalama maaş skalası 3 bin TL ile 5 bin TL’dir. Kadro, hizmet yılı gibi kriterlere maaşlar değişkenlik göstermektedir.
Et ve Süt Kurumu maaşları : 2400 TL ile başlayan maaşlar vardır. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personeller düşük maaş alırken, kadrolu işçi mühendis pozisyonda ortalama 3 bin 500 TL maaş almaktadırlar. Diğer işçilerde olduğu gibi ikramiye hakları vardır.
Eti Maden İşletmeleri maaşları : Genellikle işçi statüsünde personeller bulunmaktadır. Sendikal hakları vardır. Başlangıç maaşları 2 bin 600 TL’den başlamaktadır. Mühendis 3 bin 200 TL ile iş başı yapmaktadır. İkramiye hakları vardır.
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) maaşları : Personeller 2 bin 400 TL ile 4 bin TL arasında değişen maaşlara sahiptir. Hizmet yılı, kadrosu ve pozisyonuna göre maaşlar değişmektedir.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) maaşları : Genel merkezi Ankara da kurumun 2014 verilerine göre toplamda 3326 tane personeli bulunmaktadır. Yoğunluk işçilerden oluşmaktadır. Memur kadrosunda çalışan sayısı işçilere göre azdır. Yaklaşık 2 bin 500 TL ile 4 bin TL arasında maaşları vardır. İkramiye hakları vardır.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) maaşları : Türkiye’nin en nadide kurumları arasında ilk sırada yer alan kurumun memur ve işçi statüsünde personelleri vardır. İşçilerin ve memurların diğer kurumlarda olduğu sendikal hakları vardır. Kurum içerisinde görev yapan personellerin ortalama 2 bin 500 TL ile 4 bin TL arasında maaşları vardır. İkramiye hakları vardır.
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. maaşları : Enerjinin bel kemiği olan TEİAŞ kurumudur. En iyi kit kurumları arasındadır. Toplam personel sayısı 7 bin 850’dir. Resmi internet sitesini incelediğimiz de maaşların şu şekilde olduğunu görmekteyiz. Ekip Teknisyeni : 3.217 TL (Kadrolu) Mühendis : 4.442 TL (Sözleşmeli), Tekniker : 3.578 TL (Sözleşmeli), Teknisyen : 3.286 TL (Sözleşmeli), Memur : 3.329 TL (Sözleşmeli) olduğunu görmekteyiz. (Nisan 2017 verileri)
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) maaşları : İşçi ve memurlardan oluşmaktadır. Ortalama maaşların 2 bin 500 TL ile 4 bin TL arasında olduğunu görmekteyiz. İkramiye hakları mevcuttur.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maaşları : İşçi ve memur kadroları mevcuttur. Yaklaşık maaşları 2450 TL + ikramiyeleri vardır.
Sonuç olarak merak ettiğiniz kurum maaşını kadro ve hizmet yılı iletirseniz, sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Bir önceki yazımız olan ÇAYKUR Personel Maaşları başlıklı makalemizde çaykur çalışanları maaş ödemeleri, çaykur maaşları ve çaykur maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.